Mi az az útinapló?

Útinaplózni annyit tesz, hogy lerajzolod az élményeidet az utazásaid során. Van aki írja, van aki rajzolja, netán festi. Hallhattál már esetleg erről a mozgalomról, “urban sketching” néven is.

Róma, 2018. április

Manapság mindenhol fényképezünk, aztán letöltjük a képeket (már nem is hívatjuk elő…) amik végül egy adattároló sötét bugyrában végzik. Sanszos, hogy jó ideig nem kerülnek elő onnan. Na de fellapozni az útinaplónkat, na az egészen más. Ahogy nézed képeket, szinte felidézed milyen hangulat volt, hol ültél, milyen illatok lengedeztek,… fantasztikus érzés. Jobb esetben a veled együtt utazók is mesélik már a történeteket.

Imádok útinaplózni! Szerelem első látásra. Szó szerint. Ezzel a műfajjal először Tina Rajztanodájában találkoztam, mikor elvégeztem a jobb agyféltekés majd színes ceruzás rajztanfolyamot. Belelapoztam az egyik útinaplójába, és azt mondtam, hogy ezt AKAROM. Addig tanulok rajzolni, amíg ezt a műfajt meg nem tanulom. Így jutottam el Tinához újfent az “akvarell és vázlatrajzolás” kurzusára. Rengeteget gyakoroltam, vettem hozzá online anyagokat is, majd még többet gyakoroltam. Látszott a fejlődés, de azért elégedetlen voltam, hiába mondták az avatatlan szemek, hogy ezek milyen jók… Összehasonlítottam a rajzaimat másokéval (nagy hiba) és azt mondtam, hogy ez még mindig nem elég jó. Még többet gyakoroltam, majd elkezdtem másolni kedvenc művészeimet, miközben prübáltam rájönni, hogy az ő festményeik mitől olyan jók, tetszetősek. Elemeztem a rajzokat és sok mindenre rájöttem.

Természetesen még mindig van hova fejlődni, de most már elégedett vagyok a rajzaimmal, és azt is tudom, hogy “görcsösen” nem lehet csinálni. Illetve hogy nem a tökélyre kell törekedni, a kevesebb néha több, és a hangulatot kell visszaadni miközben élvezzük az alkotást. Mára ez sikerült. Bárhova megyek, nálam van az “útinaplókészletem”, ami a kis táskámban elfér. Nincs több elvesztegett idő, sorbanállás, várakozás közbeni idegeskedés. Bármikor előveszem és csodaországba repülök.

  • ÚTINAPLÓ

    Ezt az oldalt pedig azért hoztam létre, hogy másoknak is kedvet csináljak ehhez a csodálatos műfajhoz. Nincs lehetetlen, csak gyakorolni kell. Tudjátok, az alkotókedv sohasem megy szabadságra!